Pierogi z mięsem

Składniki: ( porcja dla 2 osób [20 pierogów])
 stopień trudności: średnio trudne

Ciasto:
- 2 szklanki mąki (ok. 0,70 zł)
- ok. szklanki gorącej wody ( nie wrzątek!)
- szczypta soli
- łyżka oleju

Farsz:
( możemy wykorzystać mięso z rosołu, albo na bazie wywaru mięsnego następnego dnia zrobić rosół lub inną zupę :) )
- 200 dkg ugotowanego mięsa, np. łopatki czy biodrówki (zawsze gotuję na nim zupę, np. kapuśniak
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- ew. warzywa z rosołu np. marchewka, pietruszka itd.
- opcjonalnie przyprawy do smaku

Przybory kuchenne:
- 2 garnki średniej wielkości
 - maszynka do mielenia mięsa
- patelnia
- nóż
- szklanka



Sposób przygotowania:
1. Ugotuj mięso w wodzi ( nie wylewaj później wody, możesz ją wykorzystać do zrobienia rosołu lub zupy)
2. Ugotowane mięso zmiel w maszynce
3. Dopraw je przyprawami
4.Na tłuszczu (np. oleju) zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę
5. Dodaj cebulę do mięsa i wymieszaj, spróbuj i jeśli nadal czujesz, że nie jest farsz wystarczająco doprawiony dopraw do smaku.

A teraz czas na ciasto:
1. Wymieszaj mąkę z solą i olejem, dodawaj stopniowo ciepłą wodę  i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne.
3. Uformuj ciasto w kulę i przykryj na pół godziny ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
4. Rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm i wykrawaj z niego kółka za pomocą szklanki
5. Nałóż na koła tyle farszu, żeby łatwo było zlepić pierogi (mniej więcej jedna łyżeczka). Gotowe pierogi układaj na posypanej mąką stolnicy. Pamiętaj, żeby pierogi były dobrze zlepione - nie rozkleją się wtedy podczas gotowania, jeśli nie masz pewności czy są dobrze zlepione dla pewności boki przyciśnij widelcem
6. Ugotuj wodę z solą i kiedy zacznie wrzeć wkładaj do niej (pojedynczo pierogi).
7. Kiedy wypłyną na wierzch wody, gotuj jeszcze około 3-5 minut.

Możesz już jeść :)


No chyba, że wolisz podsmażane to wtedy niestety to nie koniec :)
1. Rozgrzej olej na patelni
2. Ułóż na patelni kilka pierogów, kiedy się zarumienią z jednej strony obróć na drugą
3. Możesz do posypania pierogów podsmażanych użyć świeżego szczypiorku, skwarek lub czego dusza zapragnie :)


Smacznego



pierogi
















0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy