Jak zrobić sushi?



Ile kosztuje Sushi w restauracji? Ceny zaczynają się od 25 zł za 6 kawałków. Ile kosztuje to w domu, mniej ale pod warunkiem, że jesteś fanem sushi jak ja :) Na początku trzeba zainwestować m.in. w sos sojowy, algi czy matę do zwijania. Polecam zakupić na serwisach aukcyjnych jest zdecydowanie taniej niż w sklepie.

Porcja 8 kawałków ( dla 1 - 2 osób)
Stopień trudności: średnio trudne

Składniki:
- szklanka ryżu do sushi (ok. 2 zł)
- 2 grubsze plastry surowego łososia ( ok. 2 zł) [ jeśli nie lubisz surowych ryb zastąp je wędzonymi)
- łyżka serka np. bielucha lub philadelhi
- kilka plasterków ogórka ( ok. 1 zł)
- 1 mata algowa ( ok. 1 zł)
- kilka plasterków awokado ( ok. 1 zł)
- 2 szklanki wody

Przybory kuchenne:
- garnek
- szklanka
- miska
- mata do zawijania suchi
- łyżka
- nóż

Sposób przygotowania:
1. Szklankę ryżu wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wody na ok. 10 minut
2. Kroimy warzywa i owoce na małe paski

3. Myjemy surowego łososia zimną wodą
4. Kroimy go w paski


5. Wylewamy wodę z ryżu
6. Wlewamy czystą wodę (1 szklankę) do garnka oraz wkładamy ryż.
7. Gotujemy ryż przez ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
8. Czekamy aż ryż ostygnie
9. Gdy ryż jest zimny przystępujemy do działania!
10. Na nori (algi) nakładamy serek


11. Następnie nakładamy równomiernie ryż


12. I nakładamy warzywa/owoce oraz łososia. Szkoły są dwie albo kładziemy na środku albo na początku nori. Ja osobiście wolę na początku


13. Rolujemy mocno dociskając aby rulon nie był zbyt wiotki


14. Powstaje nam rulon, który musimy pokroić. Przed krojeniem dobrze jest zwilżyć nóż .



15. Gotowe! Smacznego :)

A poniżej propozycje podania:






1 komentarze:

 

Obserwatorzy