Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

wigilijny barszcz



Składniki:

Farsz do uszek:

− 15 dag suszonych grzybów
− 3 cebule
− 5 łyżek oleju
− sól i pieprz

Ciasto na uszka:

− 70 dag mąki pszennej
− 1 jajko
− 3 łyżki oliwy z oliwek
− ok. 1 szklanka wrzącej wody

Czerwony barszcz:

− ½ kg buraków
− 1 średnia marchewka
− 1 średnia pietruszka kawałek selera
− 1 średnia cebula
− 3 ząbki czosnku
− ok. 2 ½ litra zimnej wody
− ok. ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
− 3 liście laurowe
− 5 ziarenek ziela angielskiego
− 10 ziarenek pieprzu
− sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Farsz:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę zostawić i dodać później do barszczu). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).

Ciasto:

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką
wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka. Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć.

Barszcz:

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać. Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 ½ godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.

1 komentarze:

  1. super przepisy! Bardzo ciekawy blog, czekam na więcej! pomidory pieczone były baaardzo dobre

    OdpowiedzUsuń

 

Obserwatorzy