Czarne ravioli w sosie z ośmiornicą





Składniki:

sos:
- 200 gram  ośmiornic ( ok. 2 większych sztuk lub 4-5 baby);
- Garść krewetek;
- 3 ząbki czosnku;
- 4 szt. pomidorów
- 2 łyżki oliwy;
- 3 łyżki czerwonego wina;

ciasto na ravioli:
- 200 - 250 gram mąki typu 00;
- 2 jajka;
- Woreczek atramentu z kałamarnicy (kupicie w Kuchniach Świata);
- Sól;
- Oliwa

farsz do ravioli:
- 220 gram łososia;
- Cebula czerwona;
- Pęczek bazylii
- 100 gram sera ricotta
- Sól;
- Pieprz;
- 2 ząbki czosnku;

Sposób przygotowania:


farsz do ravioli:

Rozgrzej oliwę na patelni. Posiekaj cebule i czosnek, wrzuć na patelnię i smaż do zeszklenia. Przełóż cebulę i czosnek do osobnej miski. Posiekaj łososia i usmaż na patelni. Wrzuć do miski łososia, cebulę, czosnek i ser po czym dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem i odstaw do ostygnęcia. Gdy ostygnie włóż do blendera i wszystko zmiksuj.

ciasto na ravioli

Mąkę przesiej, dodaj jajka,sól i oliwę, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj sepię i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na 10-15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na baaaardzo cienkie płaty ( czym cieńsze tym lepsze :)). W zależności czy masz wykrawaczkę do ravioli czy nie możesz na płaty nakładać farsz i zaciskać  maszynką lub wykrawać kółka z ciasta i zginać na pół z farszem. Gorujemy ok 5 minut w lekko osolonej wodzie



sos:

Ośmiornice obierz ( odetnij głowę, usuń żwacze itd) i dokładnie wymyj. Ośmiornicę musimy skruszyć, ja traktuję ją tłuczkiem :) dzięki czemu mięso jest soczyste i miękkie. Gotujemy ją w garnku ok. 30 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni dusimy czosnek i krewetki, następnie dodajemy posiekane pomidory i na koniec dodajemy macki ośmiornicy i wino. Dusimy ok. 10 minut i podajemy z ravioli .



Na koniec możemy dodać rukoli.



1 komentarze:

  1. Nice post and great blog :) I follow you :)
    Have a nice day :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń

 

Obserwatorzy