Makaron z sosem bolognese


Stopień trudności: łatwe
Ilość osób : 2

Składniki:
- 300 gram mięsa mielonego ( ok. 4 zł)
- łyżka oleju
- koncentrat pomidorowy ( ok. 2 zł)
- przyprawy np. sól/pieprz/czosnek/papryka.bazylia.oregano
-100 gram startego sera ( ok. 1,70 zł)
- jeśli macie polecam dodać łyżkę czerwonego wina
- pół opakowania makaronu penne ( całe op. 500 gram - 3 zł)
- szklanka wrzącej wody

Przybory kuchenne:
- patelnia
- łyżka drewniana
- łyżka
- garnek

Sposób przygotowania:
1) Zagotuj wodę w garnku, następnie dodaj soli i wrzuć makaron
2) Rozgrzej olej na patelni i dodaj mięso
3) Gdy mięso się zarumieni można je podlać czerwonym winem i dusić kilka minut, jeśli nie masz wina, dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i  i dokładnie wymieszaj
4) Podlej mięso wrzątkiem, cały czas mieszając sos pomidorowy
5) Dopraw do smaku sos przyprawami i dokładnie wymieszaj wszystko na patelni
6) Gdy makaron będzie gotowy przełóż go na talerz, polej sosem i posyp na górze startym serem. Możesz udekorować potrawę świeżym liściem bazylii.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy