Domowa pizza


Poziom trudności: łatwe
Duża pizza dla 2 osób lub 1 studenta :)

Składniki:

Ciasto:
- 400 gram  mąki pszennej ( 0,80zł)
- 30 gram świeżych drożdży lub 7 gram suchych drożdży ( ok. 1zł)
- łyżeczka cukru
- szklanka wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju  ( ok. 0,15 zł)

Dodatki ( możecie dodać wszystko co macie w lodówce lub na co macie ochotę:):
- ser ( w zależności od wielkości pizzy od 150 gram do 300 gram) ( od 2 do 5 zł)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( 0,80zł)
- 7 plasterków salami ( ok. 2 zł)
- pół małej papryki ( ok. 1 zł)
- 3 pieczarki ( ok. 0,40 zł)
- bazylia i oregano

Przybory kuchenne:
- nóż
- deska do krojenia
- miska
- tarka
- wałek lub szklana butelka np. po piwie


Sposób przyrządzenia:


1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
2. Robimy rozczyn z drożdży czyli mieszkamy drożdże, wodę i cukier i odstawiamy na 7-10 minut w ciepłe miejsce.
3. Jeśli kupiliśmy ser w kostce to ścieramy go na tarce
4. Obieramy pieczarki i kroimy w cienkie plasterki
5. Paprykę kroimy w drobną kostkę
6. Do miski wsypujemy mąkę i na środku robimy dołek do którego wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy także oliwę i sól i zagniatamy na gładkie ciasto
7. Wałkujemy ciasto  i układamy na blaszce do pieczenia
8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyciągamy z piekarnika
9. Na ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy i równomiernie go rozprowadzamy oraz posypujemy bazylią i oregano
10. Układamy dodatki i posypujemy serem
11. Pizzę wkładamy do piekarnika  i pieczemy przez ok 15 minut ( cienkie ciasto) do nawet 25 ( puszyste ciasto)


Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy