Jajka po benedyktyńsku wg. Gordona Ramseya


Stopień trudności: trudne
Ilość osób : 2

Składniki:
- 4 świeże jajka ( ok. 1,20 zł)
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 4 małe bułki lub 4 kromki chleba wycięte w kółko
- 2 żółtka ( 0,60 zł)
- odrobina soku z cytryny
- łyżka wody
- 175g masła
- sól i pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego lub białego wina


Przybory kuchenne:
- garnki - 2 lub 3 sztuki
- łyżka cedzakowa
- miska
- kubek lub kokilka
- patelnia

Sposób przygotowania:
Jajka w koszulkach
1) Do garnka o wysokości ok. 20 cm nalać do połowy wodę. Doprowadź wodę do wrzenia i wlej ocet.
2) Zmniejsz płomień, tak, by woda z octem była na granicy wrzenia
3) Wbij jajko do kubka lub kokilki
4) Utwórz wir w garnku i wlej z jak najmniejszej wysokości jajko.
5) Obgotuj jajka przez około 2-3 minuty. Białko powinno być wokół ścięte, żółtko ma pozostać półpłynne.
6) Wyjmij jajka po jednym łyżką cedzakową. Włóż jajka do miski z zimną wodą, aby zastopować proces gotowania. Przed podaniem trzeba je włożyć do gorącej wody, aby się podgrzały.

Sos holenderski
1) Do rondla wlej ocet i ziarenka pieprzu. Na małym ogniu zredukuj płyn do dwóch trzecich objętości.
2) Na małym ogniu stop masło w garnku z grubym dnem. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.
3) Łyżką cedzakową szumuj pianę z wierzchu, aż zostanie na dole klarowne masło.
4) Na garnku z gotująca się wodą ustaw metalową lub ceramiczną miskę z okrągłym dnem. Włożyć żółtka, dodaj 1 ½ łyżki odparowanego octu (należy go uprzednio przecedzić). Resztę octu można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.
5) Ubij żółtka z octem na parze na gładką emulsję.
6) Zdejmij garnek z ognia, nadal ubijając energicznie, dolewając po trochu tyle sklarowanego masła, aby powstał gęsty, kremowy sos. Resztę klarowanego masła można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.

Sposób podania
1) Przekrojone na pół bułeczki opiec na patelni, w opiekaczu lub w piekarniku.
2) Połóż bułkę na talerzu na wierzchu połóż wędlinę. Na szynce ułóż podgrzane w gorącej wodzie jajka w koszulkach, polej sosem holenderskim. Podawać natychmiast.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy