Muffiny z kandyzowanym bananem


Stopień trudności: łatwe
Ilość : 12 sztuk

Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki ( ok. 0,80 zł)
- 2/3 szklanki cukru ( ok. 0,80 zł)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ok. 0,50 zł)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu ( ok. 0,20 zł)
- 1 szklanka mleka ( ok. 0,50 zł)
- 80-90 g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szkl. ( ok. 0,35 zł)
- 2 jajka ( ok. 0,60 zł)

Nadzienie:
- 2 banany ( ok. 1,20 zł)
- pół szklanki cukru ( ok. 0,65 zł)
- łyżka masła

Przybory kuchenne:
- mikser
- patelnia
- łyżka
- blacha do pieczenia muffinek ( opcjonalnie - wychodzą ładniejsze )
-  miska
- papierowe foremki do babeczek

Sposób przygotowania:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
2. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier z wanilią i mieszamy łyżką
3. Do miski z sypkimi składnikami wrzucamy olej, mleko i jajka i wszystko miksujemy na gładką masę
4. Rozgrzewamy na  patelni masło i powoli dodajemy cukier
5. Kroimy banany w małe cząstki i wrzucamy go na patelnię do cukru
6. Gdy masa na patelni będzie miała kolor lekko brązowy ściągamy go z kuchenki
7. Do foremek wlewamy łyżkę ciasta, po czym umieszczamy tam banany i przykrywamy je ciastem
8. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy