Naleśniki ze szpinakiem



Przepis na 2 - 3 duże porcje ( 2-3  osoby)
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:
- 1 jajko (0,30 zł)
- szklanka mąki (ok. 0,80 zł)
- ok. pół szklanki mleka ( ok. 0,80 zł)
- opcjonalnie: ok. 1/4 szklanki wody gazowanej ( ok. 0,40 zł)
- łyżka oleju

Farsz:
-  opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 2,50 zł)
- 3 ząbki czosnku ( ok. 0,80 zł)
- łyżka masła lub margaryny ( ok. 0,30 zł)
- opcjonalnie gałka muszkatałowa do smaku (ok. 0,30 zł)

Przybory kuchenne:
1. patelnia
2. drewniana łyżka
3. miska
4. mikser lub ubijak
5. nóż lub prasa do czosnku

Sposób przygotowania:

Ciasto:
1. Wymieszaj mikserem lub ubijakiem wszystkie składniki ze sobą
2. Rozgrzej patelnię (ustaw średni ogień)
3. Wlej odrobinę oleju na patelnię, kiedy się rozgrzeje przelej trochę ciasta
4. Naleśnika usmaż z dwóch stron równomiernie

Farsz:
1. Rozgrzej patelnię

2. Rozmroź szpinak w misce
3. Pokrój drobno czosnek lub wsadź do prasy
4. Masło lub margarynę umieść na patelni
5. Kiedy tłuszcz się roztopi wsyp czosnek i duś ok. minuty
6. Dodaj szpinak do tłuszczu i dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy do smaku
7. Podduś ok. 2 minuty i zdejmij z kuchenki
8. Na naleśnika nałóż farsz i złóż na pół
9. Opcjonalnie możesz naleśnika polać sosem czosnkowym - PRZEPIS




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy