Stopień trudności: łatwe
Ilość osób : w zależności czy podamy z makaronem czy bez 2 lub 4 osoby
Składniki:
-3 szt kiełbasy ( np. śląskie po 12 zł/kg) - cena ok. 4 - 5 zł
- 1 duża cebula ( 0,60 zł)
- 6 pieczarek ( 1 zł)
- mały koncentrat pomidorowy ( 1,60zł)
- szklanka wrzącej wody
- ew. 2 szklanki makaronu ( 1,90 zł/ 300 gram)
Przybory kuchenne:
- głęboka patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- drewniana łyżka do mieszania
Sposób przygotowania:
1) Obierz cebulę i pieczarki i pokrój w kostkę
2) Pokrój w kostkę także kiełbasę
3) Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę, duś ok. 3-4 minuty
4) Gdy kiełbasa wypuści tłuszcz, wrzuć cebulę i pieczarki, duś. ok. 3 minut
5) Zalej wszystko wrzątkiem i dodaj koncentrat pomidorowy
6) Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku
Jeśli masz ochotę na wersję z makaronem - czas przygotowania ok. 20 minut, to przed punktem pierwszym wrzuć makaron do wrzącej wody. W czasie kiedy makaron się będzie robił możecie spokojnie wykonywać wszystkie czynności, ponieważ leczo jest gęste a chcecie uzyskać coś ala sos powinniście dodać więcej wody i bardziej rozrzedzić sos.
wygląda niezwykle apetycznie.Też zrobię
OdpowiedzUsuń