Muszelki ze szpinakiem



Stopień trudności: średnio trudne
Ilość osób : 2

Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 2,30 zł)
- pół opakowania makaronu "muszelki" ( ok. 2,50 zł)
- mały koncentrat pomidorowy (0,80zł)
- 4 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku ( ok. 1 zł)
- pół opakowania sera feta ( ok. 1,50 zł)
- 4 plasterki zółtego sera ( ok. 0,70 zł)
- pół papryki ( ok. 1,60 zł)
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- bazylia i oregano


Przybory kuchenne:
- foremki żaroodporne
- łyżka
- garnek
- patelnia
- nóż


Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić
- Zagotuj wodę i ugotować makaron wg. wskazówek z opakowania
- Rozpuść masło na patelni i dodać posiekany czosnek, poddusić 4 minuty
- Wrzuć szpinak na patelnię i dokładnie wymieszaj z masłem, pokrojoną papryką w kostkę i serem feta, podduś 3 minuty i zdejmij z kuchenki
- Wysmaruj naczynie żaroodporne sosem pomidorowym ( wymieszać koncentrat pomidorowy z bazylią/oregano/posiekanym ząbkiem czosnku/solą i pieprzem i wymieszać z wodą)
- Wyciągnij makaron z wody i ułóż w szeregu w naczyniu żaroodpornym
- Wypełnij muszelki farszem i posyp serem
- Piecz w 180 stopniach przez 15 minut

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy