Mini lasagne

Stopień trudności: łatwe
Ilość : 4 sztuki

Składniki:
- 250 gram mięsa wołowego (4 zł)
- 6 plastrów makaronu lasagne ( ok. 2 zł)
- mały koncentrat pomidorowy (0,80zł)
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki masła ( 2 łyżki do sosu beszamelowego i 2 do wysmarowania foremek)
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 4-5 łyżek mleka
- 4 plasterki zółtego sera ( ok. 0,70 zł)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa ( do sosu beszamelowego)
- bazylia i oregano


Przybory kuchenne:
- foremki żaroodporne
- łyżka
- garnek
- patelnia


Sposób przygotowania:
1) Zagotuj wodę w garnku i dodaj łyżkę oleju
2) Ugotuj makaron wg. wytycznych na opakowaniu
3) Mięso usmaż, gdy mięso się usmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku bazylią/oregano/solą i pieprzem
4) Foremki natłuszczamy masłem
5) W garnku topimy masło, gdy się roztopi dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej
6) Ściągamy garnek z ognia i do masła dodajemy 2 łyżki mąki, energicznie mieszając dodajemy mleko. UWAGA! sos beszamelowy nie może mieć grudek
7) Do foremek wsadzamy rzeczy warstwowo:
- makaron
- mięso z sosem
- sos beszamelowy
- makaron
- mięso z sosem
- sos beszamelowy
- makaron
- ser
8) Mini lasagne pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez 5-7 minut
9) Po tym czasie wyciągamy  danie z piekarnika , na wierzch potrawy dajemy odrobinę sosu pomidorowego i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy