Fajita z łososiem i szpinakiem pod beszamelem




Stopień trudności: trudne
Ilość : 4 porcje

Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 3 zł)
- opakowanie wrapów ( ok. 6 zł)
- 4 łyżki masła( 2 łyżki do sosu beszamelowego i 2 do szpinaku)
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 4-5 łyżek mleka
- 100 gram świeżego łososia ( ok. 4 zł)
- 4 plasterki boczku ( ok. 1,30 zł)
- małe opakowanie koncentratu pomidorowego ( ok. 0,80 zł)
- 3-4 ząbki czosnku ( ok. 0,80 zł)
- Przyprawy: sól, pieprz, chili
- 1 łyżka oleju





Przybory kuchenne:
- patelnia
- miseczka
- łyżeczka
- garnek
- trzepaczka
- praska do czosnku

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy:
1) W garnku topimy masło, gdy się roztopi dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej
2) Ściągamy garnek z ognia i do masła dodajemy 2 łyżki mąki, energicznie mieszając dodajemy mleko. UWAGA! sos beszamelowy nie może mieć grudek
3) Odstawiamy na bok aby zgęstniał

Reszta:
1) Szpinak wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i roztapiamy, jeśli nie mamy na to czasu to rozmrażamy szpinak na patelni ( podlewamy wrzącą wodą), na małym ogniu
2) Gdy szpinak już ma odpowiednią konsystencję, umieszczamy go na jednej części patelni a  na drugiej topimy 2 łyżki masła i dodajemy czosnek ( sprasowany przez praskę)
3) Łączymy masło i czosnek ze szpinakiem i doprawiamy do smaku solą
4) Gdy uzyskamy odpowiedni smak odstawiamy na bok
5) Teraz pora na sos chili do łososia. Do miseczki wkładamy koncentrat pomidorowy i mieszkamy do z łyżką chili, doprawiamy też solą i pieprzem do smaku
6) Łososia kroimy w paski, smarujemy go z dwóch stron sosem chili i smażymy na patelni z olejem aż sie zarumieni
7) Na patelni podsmażamy boczek, żeby był chrupiący
8) Wyciągamy wrapy z opakowania i układamy składniki:
- wrap
- boczek
- szpinak
- sos beszamelowy
- łosoś
9) Wkładamy fajitę do piekarnika ( 175 stopni) na ok. 5-7 minut


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy