Burrito studenckie

Składniki ( porcja dla 2 osób [4 placki]):

stopień trudności: średnio trudne

farsz:
250 gram mięsa mielonego, może być wołowe, mieszane lub drobiowe( cena ok: 4,50zł)
mały koncentrat pomidorowy ( cena: 1 zł)
1 łyżka przyprawy do burrito ( cena za całe opakowanie: 2 zł)
1 mała cebula (cena: 0,20 zł)
szczypta soli
szczypta pieprzu
mała papryka (cena ok: 1,20 zł)
2 łyżki oleju ( 1 do mięsa, 1 do cebuli)

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej ( cena ok: 0,70 zł)
1/3 szklanki wody
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki masła

naczynia potrzebne do przygotowania:
2 sztuki patelni ( przynajmniej jedna teflonowa)
1 miska
1 łyżka
1 ostry nóż

Sposób przyrządzenia:
Najpierw zabieramy się za ciasto, ponieważ musi ono lekko wyrosnąć.
1. do miski wrzucamy mąkę i sól.
2. masło rozstopić na małym ogniu
3. do miski z mąką i solą, powoli wlewamy roztopione masło
4. zawartość miski mieszamy, gdy ciasto będzie miękkie i gładkie,
5. formujemy z ciasta 4 kulki ,przykrywamy je i odstawiamy  na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia

Teraz zabieramy się za farsz.
1. na patelnię wlewamy olej, gdy olej będzie gorący powoli wrzucamy mięso
2. mięso doprawiamy na patelni pieprzem ( sól dodamy jak dodamy koncentrat!)
3. gdy mięso będzie gotowe ( jak to sprawdzić?  nie może być różowego koloru na mięsie), odstawiamy je na bok
4. wyjmujemy nową patelnię i rozgrzewamy na niej olej
5. obieramy i kroimy cebulę oraz kroimy paprykę a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię
6. gdy cebula zyska złoty kolor przerzucamy ją i paprykę na patelnię z mięsem
7. dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę do burrito oraz sól
8. wszystko dokładnie mieszamy i lekko dusimy przez 2-3 minuty
9. odkładamy patelnię z farszem na bok

Teraz wracamy do ciasta.
1. myjemy patelnię po cebuli ( najlepiej by to była właśnie teflonowa:)
2. odkrywamy kulki z ciasta i po kolei rozwałkowujemy je na cieniutkie placki
3. placki smażymy na patelni bez tłuszczu, po 30 sek smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sek.
4. usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę, dzięki temu się nie połamią

Łączymy składniki.
Na plackach układamy farsz na środku i składamy boki . I teraz możemy burrito podpiec na patelni przez chwilę aby burrito było chrupiące, oczywiście jak nie mamy czasu możemy nie podpiekać.




fot. by Kami

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Obserwatorzy